13 juni 2024

123 Cadeau Plaza

De Beste Cadeau's van het Web!

Bekend van de rooms-katholieke school

2 min gelezen
kloostertafel van eiken

Een kloostertafel, de naam zegt het al, werd, en wordt, gebruikt in kloosters. Het bijzondere aan een klooster is natuurlijk dat er veel mensen samenwonen in een gemeenschap. Iedereen in een kloostergemeenschap heeft eigenlijk gelijke rechten en plichten, er werd veel gezamenlijk ondernomen, er werd natuurlijk ook gezamenlijk gegeten.

Een kloostertafel heeft een paar unieke eigenschappen. Ze zijn gemaakt voor de eeuwigheid en voor intensief gebruik. Niet alleen om aan te eten, er werden ook andere werkzaamheden aan verricht. Een kloostertafel van eiken of een ander soort hardhout is wat je zoekt.

kloostertafel van eiken

De sociale spil van het klooster

De Overste van een klooster had natuurlijk een eigen kantoor, maar de andere kloosterlingen konden alleen rekenen op een eenvoudige slaapkamer. De eettafel in de Refter was dus het ontmoetingspunt.

Iedere kloosterling had zijn of haar eigen lade, waar bestek, het servet en drinkgerei in werd opgeslagen, samen met een boek of de laatste post van thuis.

Als je dus een echte kloostertafel zoekt is een gewone, grote keukentafel niet genoeg. Daarin zit niet meer dan een laatje. Een kloostertafel van eiken met meer dan zes laden aan iedere kant dat begint al op de echte, de ware kloostertafel te lijken.

Vier stevige poten, liefst met bolvormige ornamenten en stevige balken als verbinding, houtsnede in de tafelranden en een eenvoudige versierende lijn in het midden van het tafelblad.

Een nieuwe kloostertafel bestaat niet

Versierselen door het gebruik horen ook bij een kloostertafel van eiken. Ga dus niet op zoek naar een nieuwe kloostertafel, die is niet echt. De tafel moet gebruikt zijn, door veel kloosterlingen. Een mooi, maar bekrast tafelblad hoort net zo goed bij de kloostertafel als de laden.

Ook de stoelen worden in de meeste gevallen verkeerd gekozen. Dat moeten geen gewone stoelen zijn maar eiken zetels. Behalve eten speelde ook een groot deel van het sociale leven van de kloosterlingen zich af aan die tafel. Gesprekken, discussie, gebeden en verhalen over familie, vrienden en het leven zelf, het gebeurde allemaal aan die eiken kloostertafel.

Zoek een echte kloostertafel en laat het de spil van je familie worden. Hij is het waard, je speciale, eiken kloostertafel.